Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
četvrtak, 20. septembar 2018.
Elektronski dnevnici u svim školama

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je u toku procedura uvođenja elektronskih dnevnika u sve škole u Srbiji. Šarčević je istakao da je uvođenje elektronskog dnevnika u Hrvatskoj, koja ima duplo manje škola i znatna sredstva iz EU na raspolaganju, trajalo pet godina, dok je u Srbiji u prvoj godini uveden u 600 škola. Kako je dodao, pre godinu i po dana, škole nisu bile zainteresovane za njegovo uvođenje, ali sada je situacija drugačija.

- Ove godine elektronske dnevnike uvodimo i u ostalih 1.200 škola - rekao je Šarčević i dodao da će do kraja godine kroz obuku proći svi nastavnici.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo telekomunikacija intenzivno radi na uspostavljanju mreže, a u toku je nabavka neophodne opreme. "Roditeljski modul" će, kako navodi, biti dostupan za sedam dana.

 

Kada je reč odrugom stranom jeziku, koji se sada ocenjuje opsino, a ne više ocenama kao ranije, Šarčević je rekao da će biti izmenjen Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kako bi se ponovo uvele ocene.

- To je bio pokušaj u sistemskom zakonu da se jezik ne uči za ocenu. Niko nije ukunuo jezik, samo smo milisli smo da je ovo pametnije. Shvatili smo da i deca i nastavnici ipak više vole ocene. Međutim, kada budemo došli do eksterne mature, videćemo da li su te ocene zaiste vredele toliko - rekao je Šarčević.

 

Izvor: Novosti.rs

 

Foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja