Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
petak, 28. septembar 2018.
Održan prvi FinPis čas
U Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ u Beogradu održan je prvi FinPis čas posvećen finansijskoj pismenosti, na kome su učenici imali priliku da, između ostalog, nauče šta je prihod i rashod i kako se štedi.

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje rekla je tom prilikom da je više od 1.000 nastavnika i učitelja obučeno da sa decom radi finansijsku pismenost, ali je  istakla da nije reč o posebnom predmetu.

- Izučavanje finansijske pismenosti ulazi u obrazovni sistem, ne samo u ovoj školi, već i u drugim osnovnim školama. Više od 1.000 nastavnika i učitelja prošlo je obuku i može sa učenicima da radi finansijsku pismenost. Ministarstvo prosvete ima nameru da finasira nastavak ove priče, kako bi finansijska pismenost postala deo sistemskog rešenja budući da je ona deo reforme koja je od ove školske godine uvedena u prvi i peti razred osnovne škole  - kazala je ona.

Nedeljković je rekla da je, osim ishoda, međupredmetno povezivanje sadržaja ključna stvar u reformi obrazovanja.  

-  Finansijska pismenost je važna kada je uklopimo sa nastavnim sadržajima iz svih predmeta, kada govorimo o razvoju preduzetničke misli i ideje, kao i kada govorimo o dualnom obrazovanju - kazala je Nedeljković.

Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje rekla je da je uvođenje finansijske pismenosti veoma značajno za razvoj preduzetničkih kompetencija kod mladih, kao i da će znanja koja se stiču na ovakav način ostati trajna i korisna.

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja