četvrtak, 17. septembar 2015.
Na svečanoj promociji održanoj u kafeteriji Café Doncafé, Vulkan izdavaštvo i Doncafé predstavili su knjigu Svet kafe, sveobuhvatan i jedistveni vodič kroz istorijat, geografsko poreklo i karakteristike kafe.
Knjiga Svet kafe čitaocima predstavlja kompletan razvojni put kafe - od njenog otkrivanja i prvih načina upotrebe, pa sve do najsavremenijih tehnika obrade, proizvodnje i pakovanja.
Koliki je uticaj autorke vodiča Anete Moldvaer u svetu ljubitelja kafe potvrđuje i činjenica da je njena espreso kafa proglašavana najboljom na svetskim prvenstvima barista tri godine zaredom.
Posebno poglavlje, Kafa širom sveta, posvećeno je pregledu država koji su najveći svetski proizvođači kafe, a kao kruna čitave knjige napravljen je i odeljak posvećen kafi u Srbiji.
„U pitanju je priča o vrstama kafe koje su kod nas u upotrebi, prozvodnji, načinima pakovanja i pripeme. Priča prati put kafe od prvog dolaska u našu zemlju pa sve do današnjih dana. Zahvaljujući ovom priručniku postaćete pravi poznavaoci kafe, a moći ćete svoje znanje da isprobate i u praksi uz više od 100 originalnih recepata“, rekla je Marija Milovanović, PR menadžer Vulkan izdavaštva.
Zorica Đorđević, tehnolog u proizvodnji Doncafé-a podelila je sa prisutnima zanimljive podatke o količini kafe koja se svake godine popije u svetu: „U svetu se konzumira oko 500 milijardi šoljica kafe godišnje a u Srbiji tom globalnom trendu svakodnevno doprinosi više od 5 miliona ljubitelja kafe. U našoj zemlji se popije 985,5 šoljica kafe godišnje po stanovniku – od toga svaka treća šoljica dolazi iz Doncafé fabrike.“
U knjizi su predstavljeni recepti iz celog sveta, a autorka, korak po korak, vodi čitaoce kroz pripremu, što im omogućava da sami naprave napitke poput iskusnog bariste